MENU
 
 

  • 0gqwms9d_jkq_ods_2dU.jpg
 

Promocija audio zapisa bh. poezije „Nije lahko biti mali“: Nesvakidašnji način odgoja najmlađih

 

2014-07-29 21:32:54

U utorak, 22.4. u prepunoj Atrium sali hotela Europe održana je promocija prvog audio zapisa bosanskohercegovačke poezije "Nije lahko biti mali" autora Mustafe Širbića. Mustafa Širbić je bosanskohercegovački pjesnik i književnik, koji je do sada izdao petnaest multimedijalnih naslova i tri knjige. Među njegovim djelima se posebno izdvajaju „Ljubav moje majke“, „Spominjem te dahom“, „Čovjek je tajna“, „Izvor“, „Imranova porodica“ i „Putnici na svoju odgovornost“.

Osim autora Mustafe Širbić promociji su prisustvovali književnici čije su se pjesme našle na CD-u: Šimo Ešić, Selim Bajramović, Sead Zubanović, Muhidin Šarić i unuka Šukrije Pandžo, Amra Pandžo koja je ujedno obavljala ulogu moderatorice promocije.

Prisutnima se prvo obratio autor audio zapisa, koji se zahvalio i istakao kako je nevjerovatno ponosan na CD „Nije lahko biti mali“ i da je želio da se najmlađoj populaciji prikloni više pažnje i značaja, te da na taj način utječe na očuvanje bh. poezije i kulture. Amra Pandžo je nakon toga pozvala recitatorsku sekciju Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ i ozvaničila početak programa. Program je otvoren recitalom „Čuvaj mamu da ti duže traje“ i nastavljen je govorom Šime Ešića, koji je, iako zaposlen drugim obavezama, podržao promociju i istakao nevjerovatan ponos što je upravo njegova pjesma našla svoje mjesto na ovom audio zapisu. Nakon toga, još dva recitala su izveli osnovci „Nije lahko biti mali“ Bisere Alikadić i „Lane i zmija“ Salima Bajramovića, koji je u svom kratkom govoru rekao da mu je čast biti jedan od onih koji će utjecati na odgoj budućih generacija. Program je do kraja ispunjen s još četiri recitala: „Zakašnjela pjesma starom mostu za nezaborav“ (Sead Zubanović), „Sudbina“ (Muhidin Šarić), „Dječak grli svijet“ (Ivica-Vanja Rorić) i „Kiša pada“ (Šukrija Pandžo) s govorima Seada Zubanovića i Muhidina Šarića koji dijele entuzijazam i nadu da će budućnost biti blistava za najmlađe, jer oni to i zaslužuju. Mustafa Širbić i Amra Pandžo su zatvorili promociju audio zapisa i najavili hor Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ koji su simbolično izveli pjesmicu „Djeca su vojska najjača“ koju su prethodnih dana pripremali s nastavnicom muzičke kulture i Latifom Močevićem.

Misao za kraj koju će mnogi zapamtiti jeste autorova nada da će audio zapis „Nije lahko biti mali“ uspjeti odgojiti nove generacije djece, čiji mladi roditelji u svojoj svakodnevnici rijetko kad imaju vremena čitati djeci poeziju. Audio zapis je namijenjen cijeloj porodici kako bi ih u pokretu, u kući, u vožnji držala na okupu i odgajala prema moralnim načelima.