MENU
 
 

  • uys7gwgi_1dv_k01.jpg
 

Apple vs Samsung: Tržišni rat dva giganta

 

2014-07-29 23:32:53

Krajem prošlog stoljeća Microsoft Internet Explorer i Netscape Navigator bili su u velikoj borbi za mjesto vodećeg internetskog preglednika. Početkom stoljeća Google i Yahoo! počeli su nadmetanje za internetskog pretraživača i svi znamo kako se to završilo. Danas smo svjedoci možda i najvećeg takmičenja za tržište pametnih telefona između Applea i Samsunga. Svaki od ovih okršaja na neki način definirali internetsku historiju i nijedan od protivnika neće iščeznuti, jer ove bitke se godinama vode, ali kompanija koja zavlada tržištem imat će prednost masivnog prebacivanja s desktopa računara na pametne telefone i tablete.

Apple je shvatio važnost ovog tržišta, i kad je Steve Jobs pokrenuo revoluciju predstavljanjem prvog iPhonea, bio je veoma bijesan kad je Google predstavio operativni sistem Android. Tvrdio je da je Android kopija iPhonea i iOS-a, a na drugoj strani imamo Google koji je potrošio milione dolara na razvijanje i promociju Andorida, pa čak i 12,5 milijardi dolara kupujući Motorola Mobility.

Bitka na sudovima

Apple i Samsung svoju su bitku započeli 2011. godine prvom od više od pedeset tužbi na četiri kontinenta. Najveća tužba i presuda nagradila je Apple s bilion dolara koje je Samsung morao isplatiti. Međutim, u novembru ove godine pronađena je greška u presudi porote, jer je došlo do pogrešnog računanja štete u iznosu od 450 miliona dolara. Novo suđenje početni je iznos smanjilo na 920 miliona dolara koje Samsung duguje Appleu. Već godinama Samsung se pokušava riješiti titule “tržišnog pratioca”, ali do sada se nije uspio definirati kao inovator tržišta kao što je to učinio Apple.

Današnja linija proizvoda Samsunga nudi različite cjenovne i kvalitetne modele, od najjeftinijih do premium-proizvoda. S druge strane, Apple u svojoj ponudi ima iPhone modele i to njih sedam, a svaki je bio premium-proizvod. To se nazire kao glavna razlika između dvije kompanije prilikom poređenja prodajnih rezultata i tržišnog učešća. Prodaja u drugom tromjesečju ove godine iznosila je čak 177,9 miliona za Android pametne telefone, dok je Apple drugi sa 31,9 miliona prodatih telefona. Tržišno učešće u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja drukčiju situaciju gdje je iPhone lider sa 40,6 posto učešća, drugi je Samsung sa 25,4 posto, slijede ih Motorola, HTC i LG.

Korisnici nastavljaju prepirke

Dalje, kupci iPhone i Samsung pametnih telefona izričiti su u osporavanju kvaliteta i prednosti drugog, što često dovodi do velikih rasprava o temama boljeg telefona. Samsung od početka parira iPhoneu sa svojom Samsung Galaxy serijom i nerijetko se dešava da se prodaje pripadajućih modela direktno uspoređuju. Fanovi iPhone i Samsung telefona toliko su fanatični i odani brendovima da čak nikad ne bi kupili telefon konkurenta, a argumenti za i protiv nastavljaju se svakodnevno (cijena, kvalitet, brzina, veličina ekrana, dostupnost itd.).

Dva modela kreirali su fan-kultovi od specijalnih internetskih stranica, foruma i aplikacija namijenjenih korisnicima pojedinačnih modela. Analiza stručnjaka pokazuje da se posljednje dvije serije iPhone telefona (5S i 5C) prodaju više i brže od Samsung Galaxy S4, naročito krajem ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rat putem reklama

Njihova borba za tržište nastavlja se i putem promotivnih aktivnosti, pa često jedan model direktno ili indirektno upućuje na pripadajući model konkurenta. Samsung je u svom promotivnom videospotu ismijavao kupce i korisnike iPhonea. Promotivni spot je bio usmjeren na inovativnost iPhonea i prikazivao je kako je iPhone zapravo kopija Samsung Galaxy serije. Međutim, Samsung se nije tu zaustavio, nastavio je kreirati promotivne videospotove u kojima ismijavaju korisnike iPhonea, njihovu odanost brendu i nedostatak kreativnosti dizajna softvera.

Svakako će biti zanimljivo pratiti borbu između dva giganta mobilnog tržišta, koji prema svim statističkim pokazateljima nadmašuju ostale proizvođače. Ova borba počinje polahko podsjećati na sad već epsku borbu između Coca-Cole i Pepsija, gdje je očigledno da postoji mjesto za obje kompanije na tržištu, ali žar borbe i takmičenja je nevjerovatno privlačan i zapravo odličan za kreiranje spoznaje o brendu u široj javnosti. Iako zvuči nevjerovatno, ali tužbe, podvale i skandali koristili su objema kompanijama da se odmaknu od ostatka konkurencije i da na kraju postanu globalni brendovi. Kraj borbe se ne nazire, a profit za obje kompanije nastavlja rasti. Nameće se pitanje šta će biti sljedeća inovacija i ko će imati tu sreću da je predstavi javnosti?